Olympic Education at home in terms of Covid-19

Albanian Olympic Academy – AOA

Every year in April-May, the Albanian schools use to celebrate the Olympism through the Olympic Week, with the joy of efforts to participate and showing the Olympic Values of Friendship, Respect, and Excellence, as part of the “Olympic Education in School” project.

This year, locked in quarantine since the beginning of March, the Albanian Olympic Academy adjusted the calendar of it’s activities for 2020 due to postponement of the Olympic Games and COVID-19 pandemic. So, the Albanian Olympic Academy ( AOA ) firstly started the online training sessions through Zoom platform with the participation of Olympic Education Coordinators, Network Coordinator, and physical education teachers from all over Albania, launching the project “Olympic education at home – in terms of Covid-19”, and an awareness message, by the President of AOA Prof. Agron Cuka addressed to all teachers and students, the importance of living with positivity and the Olympic Values at home during quarantine-

For the realization of the above project, we implement the following activities:

Project 1

a. Each school prepared video summaries of the Olympic Days and Olympic Weeks activities, realized over the years. These historical videos were useful to bring out memories, to revive the moments of joy by participating and experiencing the Olympic Values and Principles. This initiative was so useful as actually we have a rich archive of these historical videos.

b. Living with Olympic Values at home in quarantine conditions, students shot out attractive videos with creativity, various physical activities and work out, which have been transmitting the messages to stay at home, to stay healthy, and to apply in everyday life the values of friendship, respect, solidarity.

Project 2

AOA launched the organization of the “Olympic Competition” through the website and social media of Albanian NOC. 

Students worked from home with creativity about the “Symbols and Olympic Values” thematic. Up to 2 weeks, about 35 albums and about 300 photos have been published, while the 3 most beautiful photos selected by an expert, got voted and received awards. 

This project showed the great commitment of schools, physical education teachers, and students, while we received an increased number of new followers in our social media, with very indicative numbers. In one week NOC Facebook got 942 new followers.

Project 3

The Olympic Quiz Online was realized on May 20, in the form of a Quiz Game.  The purpose was to entertain students by testing their knowledge of the Olympic Movement and Olympic Education. 40 schools were registered with two students, 1 girl and 1 boy, aiming to promote gender equality, and only two winners were announced, one girl and one boy at the end of the game. The results showed the seriousness that Quiz was taken, as the first places had very high accuracy with 56 correct questions out of 59.

All the above projects show the commitment of physical Education teachers and students all over Albania, who were living the COVID time locked down with the Olympic Values.

KOKSH – Kurs online mbi administrimin sportiv, dedikuar sportisteve

Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar nisi sot më 15 Maj 2020, Kursin online mbi Administrimin Sportiv dedikuar sportistëve. I dizenjuar në formën e një trajnimi në distancë, online, kjo formë i vjen në ndihmë sportistëve aktivë dhe atyre që janë në përfundim të karierës së tyre për tu pajisur me njohuri dhe aftësi ndryshe nga ajo e sportit specifik, për të plotësuar pa mundësinë e tyre kohore për shkak të dedikimit në karierën sportive.

Z. Stavri Bello i cili ëshë edhe Drejtor Programi i kurseve të tilla i licensuar nga Solidariteti Olimpik, theksoi rëndësinë dhe domosdoshmërinë që sportistët të pajisen me aftësi të nevojshme për jetën pas karrierës sportive ku do të përballen me tregun e punës dhe për këtë qëllim ata duhet të jenë të përgatitur.

Për shkak të situatës COVID-19 dhe duke marrë parasysh që të gjitha ngjarjet sportive janë anuluar, kemi menduar që është koha më e mirë për të përfshirë atletët në një program formimi ndërsa ata kanë më pak angazhim stërvitor dhe më shumë kohë të lirë. KOKSH është duke u përpjekur t’u ofrojë sportistëve një mundësi për të ballafaquar informacionin me karrierën e tyre sportive duke kombinuar informacionin e menaxhimit të sportit në perspektivën teorike dhe modelet e praktikave të mira.

QUIZ OLIMPIK

 Njoftim Quiz Olimpik

Njoftimin per zhvillimin e Quizit Olimpik online me platform google classroom
📌 📌📌 data 20 Maj 2020, 🕕 ora 12.30

♦️ ne quiz marrin pjese nxenesit e klasave V-IX
♦️cdo shkolle merr pjese me dy nxenes ( nje djale dhe nje vajze)
♦️quizi do te zhvillohet me date 20 Maj 2020
♦️deri me date 18 maj kordinatoret dhe shkollat do te dergojne ne ➡️mesenger ne faqen FB te KOKSH
➡️dy emrat e nxenesve per shkolle (nje djale dhe nje vajze)
➡️emrin e shkolles
🔽dy adresat e emailit me te cilat nxenesit do te regjistrohen ( preferohet adresa gmail)
➡️numer telefoni per te kontaktuar nese ka problem lidhja online.
🔵 Rezultatet e quizit do te shpallen direkt me perfundimin e tij.
🔵 Fitues do te jene dy : nje djale dhe nje vajze. Fituesi do te jene ata qe grumbullojne numrin me te madh te pikeve .
🔵Per fituesit KOKSH do te jape Certifikate dhe nga nje komplet tuta te Ekipit Olimpik, si dhe certificate per mesuesin dhe shkollen.
🔶Suksese dhe te fitoj me i miri!

Konkursi Olimpik

Akademia Olimpike Shqiptare ne perfundim te Konkursit Olimpik falenderon te gjithe pjesemarresit , nxenes , mesues dhe prinder qe u angazhuan ne kete aktivitet dhe dhane me te miren e tyre duke treguar se dhe ne kushtet e veshtira te pandemise mund te jetojme me Vlerat Olimpike.
Ashtu sic kemi njoftuar ne fillim te celjes se konkursit afati i pregatitjes dhe dorezimit te fotove ishte deri me date 6 Maj 2020.
🔵 Mesuesit e Edukimit Fizik mbledhen fotot per tu derguar deri ne kete date albumet e materialeve prane KOKSH te cilat jane perzgjedhur te publikohen ne faqen e FB te KOKSH.
🔹Ndjekja, shikushmeria dhe pelqimi i tyre nga ndjekesit ne FB do jete pjese e kritereve te vleresimit pervec kreativitetit dhe elementeve estetike.
Ne daten 📣 9 maj 2020, do shpallen tre materialet me te bukuara dhe me te pelqyera ne faqen e fb te Koksh ndersa per nxenesit fitues do te kete edhe cmime.
🔶Kriteret te konkursit:
🔸Marrin pjese nxenesit e shkollave parauniversitare
🔸Punimet duhet te jene orgjinale dhe jo te kopjuare ( vleresohet vecanerisht kreativiteti)
🔸Foto duhet te kete emrin e nxenesit, klasen, mesuesin/e edukimit fizik dhe shkollen pjesemarrese.

Te gjithe ju nxenes jeni fitues dhe AOSH ka pregatitur nje Certifikate per secilin nga 23 nxenesit pjesemarres me punimet e perzgjedhura.
Certifikate per mesuesin dhe shkollen pjesemarrese gjithashtu kemi pregatitur , sepse duam te vleresojme maksimalisht punen e palodhur dhe perkushtimin e tyre. Keto certifikata do tjua dergojme me poste.

Nga postimet e 23 fotove te perzgjedhura ne faqen e FB te KOKSH :
– Anel Golemi , nxenes I Shkolles”Skender Libohova”, Lushnje eshte Fitues I Cmimit Special “Punimi me I pelqyer nga publiku” me 826 pelqime dhe shume komente te bukura.

Te gjithe jeni fitues, por ne perfundim do te kemi tre fitues , vleresimin e te cileve ja besuam piktorit Parid Dule, ashtu sikurse u moren parasysh opinionet dhe vleresimet tuaja ne facebook, dhe po I shpallim me poshte bashke me pershkrimin e vleresimit:
– Fitues i vendit te pare nxenesja Enis Ferko, e Shkolles Mark Dashi, Fier , mesuese Adelina Memaj.
Ky krijim mbi simbolin olimpik te rratheve eshte nje realizim ne te cilin jane nderthurur levizja dinamike gjimnastikore me koloritin simbol te olimpizmit dhe nje linje trendi e kreativitetit shume te vecante.
– Fituese e vendit te dyte eshte nxenesja Amaida Cela, e Shkolles “Vasil Ziu”, Durres , me mesuese Rolanda Mece.
Hijeshia dhe levizja pothuaj klasike dominon ne kete mendim kreativ sa te lashte dhe bashkohor te simboliteve olimpike .Percjell mesazh elegant dhe te bukur duke krijuar nje atmosphere antike ne kohen moderne.
– Fitues I vendit te trete eshte nxenesi Anel Golemi I Shkolles Skender Libohova, me mesuese Majlinda Ziu.
Me dafine ne koke e pishtar te pashuar olimpik ,ne sfondin e ratheve olimpik te realizuar me duar e tij, eshte realizuar kjo foto shume simbolike si nje deshire e pashtershme dhe e sigurte e brezit te ri ne vazhdimesine e flakes dhe dafines.

– Cmim Inkurajues Per me te vegjelit pjesemarres ne kete konkurs. Punimin e Shkolles “Beslidhja”, Lezhe, nxenesja 7 vjec Milada Nicaj, klasa e pare dhe Aksel e Aron Shtjefni 6 vjec ne kopesht.

Cmimet per fituesit jane:
Cmimi pare nje komplet tuta te stampuar kuq e zi te Ekipit Olimpik
Cmimi dyte eshte nje pale atlete
Cmimi trete bluze kuq e zi I Ekipit Olimpik

Ju faleminderit te gjitheve per angazhimin dhe punen me pasion jo vetem te finalisteve dhe fituesve por te gjithe pjesemarresve qe kane derguar punime. Jetojme me Vlerat Olimpike!

Mbledhje online e Komisionit Teknik te KOKSH

Sot, ditën e Mërkurë, 06 Prill 2020, ora 10:00, nën drejtimin e kryetarit të Komisionit Teknik të KOKSH u zhvillua mbledhja e radhës për të diskutuar disa cështje me rëndësi lidhur me aktualitetin duke marrë në konsideratë edhe situatën e shkaktuar në sport.

Për shkak të situatës, kjo mbledhje u zhvillua online me anë të platformës Zoom.

Anëtarët e Komisionit Teknik diskutuan mbi pikat e rendit të ditës si më poshtë

Rendi ditës

1.            Mbi situaten aktuale te sportisteve ne lidhje me Coronavirusin

2.            Vleresimi i ecurise se bursave Olimpike

3.            Diskutim mbi programin e KOKSH te Talenteve te Reja

4.            Diskutim mbi zgjerimin e mbeshtetjes se sportisteve me bursa

5.            Diskutim mbi udhezimin e perbashket te ministrive dhe kriteret e kategorizimit

6.            Te ndryshme

TRAJINIM ONLINE MBI ADMINISTRIMIN SPORTIV

🔴⚫️🔵 SE SHPEJTI… 15-29 Maj 2020
🔴⚫️🔵 KURS TRAJNIMI ONLINE 💻⌨️🖥
🔴⚫️🔵 MBI ADMINISTRIMIN SPORTIV 👩‍💼📑📉📊
💎💎💎 DEDIKUAR SPORTISTEVE

Sportistet e interesuar mund te regjistrohen ne linkun vijues

https://forms.gle/VeiT8E6MZ8WLBBER9

Numri pjesemarresve eshte i limituar prandaj parimi do jete kush regjistrohet i pari ze vendin.

Minimumi 40% e pjesemarresve do te jene sportiste (F).

Aplikantet qe do te perzgjidhen per te qene pjese e kursit te pare, do te kontaktohen me ane te e-mail dhe do te konfirmohet pjesemarrja e tyre.

Ne kurs do te trajtohen tematika te ndryshme te administrimit sportiv dhe ne fokus do te jete gjithshtu edhe roli i sportisteve ne Levizjen Olimpike.